PL 25 38601 Lavia, 050-323 6099 (Lavia), 050-594 4774 (Mouhijärvi, Suodenniemi), 03-514 3511 (konttori) 24.11.2017 - Lempi, Lemmikki, Sivi ja Siv


Itse tehty mehuasema

Virpi Starkman

SUODENNIEMI

Suodenniemellä vapaa-aikaansa viettävä Kari Vestola on niin kova omenamehun ystävä, että hän rakensi itselleen oman tuoremehuaseman. Laitteet on helppo kuljettaa auton perässä paikasta toiseen, aina sinne, missä niitä tarvitaan. Viime viikonloppuna Vestola kokosi mehuaseman kotitalonsa pihamaalle omenapuiden katveeseen.

Mehustamon kehittäminen kypsyi Vestolan mielessä vuosia. Hän mietti kuumeisesti, miten saisi itse valmistettua omenamehua ilman, että omenat pitää kuskata mehuasemalle ja maksaa siitä kohtuullisen suuri korvaus.

– Hain tietoa netistä ja joka paikasta, mutta missään ei ollut vinkkiä siitä, miten tällaisia laitteita tehdään, hän kertoo.

Lopulta hän löysi netin kautta mehun tekoon tarkoitetun prässin. Se piti hakea Lohjalta, lähempää vastaavaa laitetta ei löytynyt. Omenamurskainta ei sen sijaan ollut saatavilla missään. Sen Vestola kehitti itse. Menetelmä on siinä aivan sama kuin mehuasemilla. Sähkömoottorin virkaa hoitaa tosin tavallinen porakone, joka pyörittää pellistä taivuteltuja teriä, jotka silppuavat omenat palasiksi.

Itse kehitelty laitteisto on osoittautunut varsin toimivaksi. Vestola haluaa jakaa tiedon muidenkin kanssa ja hän on laittanut rakentamisohjeet kuvineen nettiin.

Viikon satsi kerralla

Kuutisen litraa omenamehua valmistuu Vestolan omassa mehustamossa alle puolessa tunnissa. Sillä määrällä nelihenkinen perhe pärjää viikon päivät.

– Jos menee mehuasemalle, mehu on joko pastöroitava tai pakastettava, mutta kun on omat laitteet, mehua voi tehdä viikon satsin kerralla.

Omenamehun tekeminen tulee omalla mehuasemalla edulliseksi. Omenat saa omasta puusta ja noin 400 euron hintainen omenapuristin on maksanut itsensä takaisin jo moneen kertaan.

– Se on ainoa investointi, joka on pitänyt tehdä, toteaa Vestola.

Hankalin hankittava koko prosessissa oli mehun puristamisessa tarvittava harsoliina. Tavallinen sideharso ei ollut tarpeeksi kestävä, eikä mehuasemilla käytettävää paksumpaa harsoa löytynyt mistään.

– Sellaisen harson saa kuulemma ainoastaan Italiasta. Sain liinan lainaksi Espoosta yhdeltä mehustamolta.

Puristin vetää kaksi ämpärillistä omenoita kerralla. Siitä määrästä tulee 5-6 litraa valmista mehua, riippuen vähän siitä, kuinka mehukkaita omenat ovat.

– Omenat eivät saa olla liian pehmeitä. Mehua on helppo valmistaa omilla laitteilla siinä vaiheessa kun huomaa, että omenat alkavat kypsyä.

  
Palaa ylös Palaa ylös © 2006 -2017 Tyrvään Sanomat Oy